این بازدید که با هماهنگی و میزبانی گروه محرومیت زدایی آل یاسین به نمایندگی آقای غفوری انجام گرفت در روز پنج شنبه مورخ ۲۳ دی ماه سال ۱۴۰۰ و تحت قالب یک تیم ۷ نفره شامل :مهندس صابری، مهندس علی اکبریان، مهندس مومن زاده، مهندس شاهمرادی، دکتر مقدم، مهندس سلطانی و مهندس نقی لو و با حرکت از زاهدان به مقصد زابل آغاز گردید.
زابل در منطقه شمال شرقی استان سیستان و بلوچستان و در فاصله ۲۱۸ کیلومتری از مرکز استان، شهر زاهدان قرار گرفته است. با همراهی دو تن از اعضای گروه آل یاسین در شهر زابل به عنوان راهنما مراحل بازدید از فعالیتهای کارآفرینی گروه آل یاسین در مناطق زابل، هیرمند، زهک و نیمروز انجام گرفت. در ابتدا از دو پروژه پرورش ماهی (استخر بتنی و خاکی) در منطقه هیرمند بازدید صورت گرفت که هردو توسط افراد بومی و با حمایت و تامین وام به عنوان سرمایه در گردش توسط گروه آل یاسین فعالیت میکردند. خلاصهای از ویژگیهای اقتصادی این طرح در زیر ارائه میشود:
-
حجم هر یک از این پروژهها ۱۵۰۰ قطعه ماهی قزل آلا میباشد.
-
هزینه ساخت هر مجموعه پرورش ماهی بصورت استخر بتنی ۶۰ میلیون تومان و بصورت استخر خاکی ۲۰ میلیون تومان.
-
دوره رشد ماهیها ۵ ماه میباشد. (از اوایل آبان تا اواسط فروردین)
-
به دلیل کمبود این نوع ماهی در منطقه مورد نظر به راحتی امکان فروش تا قیمت ۸۰ هزار تومان در هر کیلوگرم وجود دارد.
-
در منطقه با حفر چاهکهایی با عمق ۱۲ الی ۱۵ متر میتوان به آب مناسب پرورش ماهی دست پیدا کرد.
در ادامه از دو گلخانه روستایی که با همکاری و کمک گروه آل یاسین و تامین وام به عنوان سرمایه در گردش توسط افراد بومی روستاهای هیرمند احداث گردیده بود بازدید صورت گرفت که هر دو به کاشت گوجه فرنگی گلخانهای اشتغال داشتند. در زیر به خلاصهای از ویژگیهای اقتصادی این فعالیت اشاره میشود:
-
احداث هر گلخانه ۵۰۰ متر مربعی حدود ۱۲۰ میلیون تومان سرمایه گذاری نیاز دارد.
-
دوره کاشت گیاه گوجه فرنگی در این گلخانه ها شامل سه بازه ۴ ماهه آماده سازی خاک (خرداد تا شهریور)، کاشت و مرحله انتظار باردهی (مهر تا دی) و برداشت (اواسط دی تا اواسط اردیبهشت) میباشد.
-
میزان محصول دهی برای گلخانه ۵۰۰ متر مربعی حدود ۲۵۰ کیلوگرم در هفته است.
-
به دلیل کمبود محصول گوجه فرنگی در منطقه مورد نظر به راحتی محصول این گلخانهها با قیمت ۹ تا ۱۱ هزار تومان در هر کیلوگرم به فروش میرسد.
در بخش دیگری از این بازدید یک کارگاه خامه دوزی (خُمَک دوزی) در شهر ادیمی از توابع شهرستان نیمروز مورد بازدید قرار گرفت که در این کارگاه که با حمایت گروه محرومیت زدایی آل یاسین، بنیاد برکت و دفتر امام جمعه فعالیت میکند علاوه بر بحث تولید محصولات صنایع دستی خامه دوزی بر روی لباس، سجاده، رومیزی و... کلاسها و دورههای آموزشی این هنر بومی برای زنان سرپرست خانوار و زنان روستایی بصورت دو روز در هفته برگزار میگردد.خلاصهای از ویژگیهای اقتصادی این فعالیت در زیر اشاره شده است :
-
ماده اولیه این کار تنها پارچههای تار و پودی و نخ ابریشم خام میباشد که تامین این مواد در منطقه با مشکلات زیادی نظیر کمبود و قیمت بالا مواجه است.
-
دوره آموزشی این هنر نهایتا ۲۴ ساعت زمان نیاز دارد.
-
این هنر در منطقه به دلیل دید سنتی با مشکل عدم استاندارد طراحی در رنگ، ابعاد و... مواجه است.